Προβολή νέων
Ανακοίνωση Σχετικά με τη μη καταβολή των μισθολογικών αυξήσεων σε μέλη ΔΕΠ που εξελίσσονται σε ανώτερη βαθμίδα
Το ΔΣ του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του προς τις Πρυτανικές αρχές, το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Οικονομικών για την πρωτοφανή κατάσταση που διαμορφώνεται στο ΕΚΠΑ με την εφαρμογή του άρθρου 236 του ν. 4389/2016 και στα μέλη ΔΕΠ παρόλο που δεν τα αφορά!
Σύμφωνα με το άρθρο 236 του ν. 4389/2016 «Αναστέλλεται από 1.1.2017 μέχρι 31.12.2018 κάθε μισθολογική ωρίμανση και μισθολογική προαγωγή των λειτουργών και υπαλλήλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια και αναφέρονται στις διατάξεις των περιπτώσεων 13 έως 36 της Υποπαραγράφου Γ1 της Παραγράφου Γ΄ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α΄ 222). Η ως άνω διάταξη δεν εφαρμόζεται σε περίπτωση που επιτευχθεί από τα εμπλεκόμενα υπουργεία ισοδύναμη δημοσιονομική εξοικονόμηση. Τα μέτρα που επιτυγχάνουν το ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα διαπιστώνονται με πράξη του Υπουργού Οικονομικών και εγγράφονται στον προϋπολογισμό των ετών 2017 και 2018». Το δεύτερο και τρίτο εδάφιο της παραπάνω διάταξης αντικαταστάθηκαν με την παρ. 1 του ένατου άρθρου του νόμου 4393/2016 ως εξής: «Η ως άνω διάταξη δεν εφαρμόζεται σε περίπτωση που τα εμπλεκόμενα υπουργεία προσδιορίσουν δημοσιονομικές παρεμβάσεις ισοδύναμης καθαρής εξοικονόμησης δαπανών μόνιμου χαρακτήρα, οι οποίες θα εξειδικευθούν και νομοθετηθούν μέχρι 30.9.2016 και θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1.1.2017».
Ενώ είναι προφανές ότι το εν λόγω άρθρο δεν μπορεί, εκ των πραγμάτων, να αφορά τις εξελίξεις των μελών ΔΕΠ και την απόδοση σε αυτούς των αντίστοιχων με τη νέα βαθμίδα τους αποδοχών, οι οικονομικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου διευρύνουν με την δική τους ερμηνεία το πεδίο εφαρμογής του νόμου και προχωρούν ήδη σε παρακράτηση του ποσού της διαφοράς μεταξύ κατώτερης και ανώτερης βαθμίδας. Το ότι η ρύθμιση δεν αφορά τα μέλη ΔΕΠ προκύπτει από τα εξής:
-
Η διάταξη αναφέρεται σαφώς σε «μισθολογική προαγωγή» η οποία δεν υφίσταται προκειμένου για μέλη ΔΕΠ. Η εξέλιξη σε ανώτερη βαθμίδα είναι ιδιαίτερη, ανοικτή διαδικασία αξιολόγησης που εφαρμόζεται μόνο στα μέλη ΔΕΠ, σχετίζεται με την ουσία του ερευνητικού και εκπαιδευτικού τους έργου και, προφανώς, δεν έχει καμία σχέση με τις μισθολογικές προαγωγές του στενού ή ευρύτερου δημόσιου τομέα. Το μόνο σημείο από την εν λόγω διάταξη που αφορά τα μέλη ΔΕΠ είναι η «μισθολογική ωρίμανση» (χρονοεπίδομα), η οποία, όμως, δεν σχετίζεται με τη διαδικασία εξέλιξής τους.
-
Η αιτιολογική έκθεση του εν λόγω νόμου δηλώνει την πρόθεση του νομοθέτη και εξηγεί με απόλυτη σαφήνεια ότι «οι αποδοχές των εν λόγω υπαλλήλων δεν θα αυξηθούν λόγω της παρέλευσης των ετών υπηρεσίας τους ή και της μη προαγωγής σε ανώτερους διοικητικούς βαθμούς λόγω έλλειψης θέσεων (στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, δικαστικοί λειτουργοί, μέλη ΝΣΚ). Σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται ότι όσοι προαχθούν βαθμολογικά λαμβάνουν τις αποδοχές του νέου τους βαθμού». Αξίζει να σημειωθεί ότι (α) τα μέλη ΔΕΠ δεν περιλαμβάνονται στον παρατιθέμενο κατάλογο και (β) η αναφερόμενη βαθμολογική προαγωγή, η οποία αφορά τα μέλη ΔΕΠ και η οποία δεν συνεπάγεται πάγωμα μισθού, διακρίνεται σαφώς από την μισθολογική προαγωγή στην οποία αναφέρεται ο νόμος και η οποία αναστέλλεται.
Επιπλέον, δεν χρειάζεται να έχει κανείς ειδικές νομικές γνώσεις για να αντιληφθεί ότι και οι
συνέπειες που προκύπτουν από την εφαρμογή του νόμου στα μέλη ΔΕΠ υποδεικνύουν ότι ο νομοθέτης δεν είχε σε καμία περίπτωση πρόθεση να περιλάβει στην εν λόγω πρόβλεψη και τις εξελίξεις των πανεπιστημιακών καθηγητών. Οι συνέπειες αυτές θα είναι:
-
Δημιουργούνται διακρίσεις μεταξύ συναδέλφων οι οποίες είναι ηθικά και συνταγματικά απαράδεκτες. Ένας Λέκτορας που ήδη υπηρετεί, π. χ., δεν θα λαμβάνει τις αποδοχές της θέσης του Επίκουρου, όταν διοριστεί ύστερα από εξέλιξη στην επόμενη βαθμίδα, ενώ ένας νέος Επίκουρος που διορίστηκε ύστερα από νέα προκήρυξη θα λαμβάνει κανονικά το μισθό της βαθμίδας του. Επομένως όμοιες περιπτώσεις στην ίδια χρονική στιγμή αντιμετωπίζονται ανόμοια. Πρόκειται για διάκριση στην αμοιβή των εργαζομένων για την ίδια εργασία ή εργασία ίσης αξίας που είναι προφανέστατα αντισυνταγματική και ηθικά μη ανεκτή.
-
Θα μειωθεί το κίνητρο για εξέλιξη στην επόμενη βαθμίδα. Αυτό σημαίνει ταυτόχρονη μείωση της επιστημονικής δραστηριότητας και του παραγόμενου ερευνητικού έργου. Η εξέλιξη στην ανώτερη βαθμίδα ενός μέλους ΔΕΠ δεν είναι μια διαδικασία που γίνεται περίπου αυτόματα με την πάροδο των ετών υπηρεσίας! Είναι κοπιώδης διαδικασία που απαιτεί θυσίες και έχει πάντοτε ως ουσιαστικό αποτέλεσμα την παραγωγή νέου ερευνητικού έργου. Είναι αυτονόητο ότι η έλλειψη οικονομικού κινήτρου για την εξέλιξη θα οδηγήσει σε μείωση της ερευνητικής δραστηριότητας – και μάλιστα σε ένα οικονομικό περιβάλλον, όπως το σημερινό, με τις πενιχρές αποδοχές των μελών ΔΕΠ που ούτως ή άλλως δεν αντιστοιχούν στα προσόντα που έχουν και στο έργο που επιτελούν.
Οι οικονομικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου, επομένως, αυθαίρετα, αναιτιολόγητα και ανεύθυνα, κατά τη γνώμη μας, προχώρησαν σε πάγωμα του μισθού των συναδέλφων που εξελίχθηκαν σε ανώτερη βαθμίδα. Αν είχαν αμφιβολίες σχετικά με το πεδίο εφαρμογής του νόμου, όφειλαν να δράσουν έγκαιρα ώστε να φτάσει στα χέρια τους πριν την 1. 1. 17 η έγκυρη ερμηνεία του. Οι αμφιβολίες και οι ερμηνευτικές ακροβασίες των οικονομικών υπηρεσιών (πανεπιστημίου και κεντρικής κυβέρνησης) δεν μπορούν να επηρεάζουν τη ζωή των ανθρώπων που καθημερινά μοχθούν μέσα σε αντίξοες συνθήκες για να κρατήσουν όρθιο το Πανεπιστήμιο. Καλούμε όλους τους εμπλεκομένους να προχωρήσουν στην άμεση επίλυση του προβλήματος.